Barangsiapa yang menjaga pandangannya, sedangkan ketika itu tiada siapa yang dapat menghalangnya (utk melihat apa yang diingininya), nescaya Allah menawarnya di syurga nanti utk pilih mana2 sahaja bidadari yg diingininya..subhanAllah[hadith]
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.

dan koreklah air mata dari matamu (menangislah kerana kesal) yg telah 'terpenuh' dgn perkara2 haram.. huraian dari syair Imam Al Busairi

O Allah, Thy mercy n forgiveness we beg... :(

mencintai kalian
8.30pm
Sheffield, United Kingdom


Dear Allah,

We have always been oblivious...always.
We are weaker than we thought we were.

So please give us guidance and assistance so we could assist others for Your sake.
Please make it easy for us what is halal, hard for us what is haram, appealing for us what is halal and repulsive for us what is haram.

Please grant us the serenity to accept the things we cannot change, courage to change the things that we can, and wisdom to know the difference.
We're forever in need of You.mencintai kalian,
6.45am,
Sheffield, UK


Ada kalanya usaha kita selama ni seperti tidak dihargai. Jatuhnya kita ketika ditimpa musibah, buat diri kembali sedar: "Allah menguji kerana dia menyayangi, kata formula yg susah bg manusia utk menerima, melainkan imannya berdiri teguh menasihati, agar kita kembali kepadaNya".

Bersabarlah , mungkin ujian yg datang adalah sebuah rahmat Allah, mengingatkan kita adakah selama ini usaha kita murni & ikhlas keranaNya. Jika iman tidak ditest, maka tak tahu sekuat mana ianya kan? :)


الكيس من دان نفسه وعمل لما بعد الموت والعاجز من اتبع نفسه هواها وتنمى على الله الأماني


"Orang yang bijak itu adalah yang selalu muhasabah diri lalu beramal bagi bersedia menghadapi apa yang bakal berlaku selepas kematian...dan orang yang lemah itu adalah yang menurut sahaja hawa nafsunya kemudian dia mengharapkan daripada Allah dengan pelbagai harapan (e.g keampunan, rahmat, kejayaan, ketenangan, keberkatan dll) "

mencintai kalian,
7.09 pm,
Sheffield Hallam University, UK


Tidakkah kita terfikir.. bila musibah menyapa diri, kejadian yg tidak dinginkan terjadi, hati kecil kita mula berbisik "o Allah, where are you when we are foremost in need?".

Bila masalah menimpa, hati itu gundah, diri ini gelisah, mulut berkumat kamit mengingatkan kembali erti sabar walhal didalam hati ia penuh dengan maki hamun menyalahkan takdir dan keadaan. Naudzubillah.

Ketahuilah, ketika itu syaitan mendekati, memberi kata semangat bagi menjauhkan diri kita pada tuhan. Bilamana pemikiran sedimikian terlintas, lantas kita sebagai hambaNya yg kerdil ini perlulah meminta perlindungan dari Allah. Kerana sebaik-baik pelindung adalah diriNya bukan? :)

Dalam meminta hajat serta istikharah kepadaNya, yakinlah wahai diri "Allah itu maha mendengar" Doa yg kita pohonkan semestinya akan dibalas didalam 3 keadaan:

# Allah memakbulkan doa kita serta merta di dunia, lantas haruslah bg kita panjatkan syukur atas nikmat yg telah Allah berikan..
# Allah tidak memakbulkan doa kita di dunia agar kita sabar, balasannya Allah akan bentangkan nikmat kepada kita di akhirat kelak, jika kita tergolong dari orang2 yg beriman. Dengan itu bersabarlah..
# Allah melindungi diri kita dari kecelakaan dengan berkat doa yg kita pohonkan. Sesungguhnya Allah maha mengetahui sesuatu sedangkan kita tidak tahu. Dengan itu redhailah dengan segala ketetapan yg telah berlaku.


Ingatlah wahai diri, doa itu perlu menjadi amalan seharian, dalam apa jua keadaan. Susah senang, doa menjadi peneman. Lantas berdoalah dengan adab-adab yg telah ditetapkan:

Allah Ta’ala berfirman:
إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاء خَفِيًّا
“Yaitu tatkala ia berdoa kepada Tuhannya dengan suara yang lembut.” (QS. Maryam: 3)

Allah Ta’ala berfirman:
ادْعُواْ رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ
(Q“Berdoalah kepada Rabb kalian dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” (QS. Al-A’raf: 55)

Dari Aisyah -radhiallahu ‘anha- dia berkata:
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَسْتَحِبُّ الْجَوَامِعَ مِنْ الدُّعَاءِ وَيَدَعُ مَا سِوَى ذَلِكَ
“Rasulullah -shallallahu wa’alaihi wa sallam- menyukai doa-doa yang singkat tapi padat maknanya, dan meninggalkan selain itu.” (HR. Abu Daud no. 1482 dan An-Nawawi berkata dalam Riyadh Ash-Shalihin no. 431)


Dari Jabir bin Abdillah  dia berkata: Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wasallam- bersabda:
لَا تَدْعُوا عَلَى أَنْفُسِكُمْ وَلَا تَدْعُوا عَلَى أَوْلَادِكُمْ وَلَا تَدْعُوا عَلَى أَمْوَالِكُمْ لَا تُوَافِقُوا مِنْ اللَّهِ سَاعَةً يُسْأَلُ فِيهَا عَطَاءٌ فَيَسْتَجِيبُ لَكُمْ
“Janganlah kalian mendoakan keburukan pada diri kalian, jangan mendoakan keburukan pada anak-anak kalian, dan jangan mendoakan keburukan pada harta-harta kalian. Jangan sampai doa kalian bertepatan dengan saat dikabulkannya doa dari Allah lalu Dia akan mengabulkan doa kalian.” (HR. Muslim no. 3009)

Dari Abu Hurairah  bahwa Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wasallam- bersabda:
إِذَا دَعَا أَحَدُكُمْ فَلَا يَقُلْ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي إِنْ شِئْتَ وَلَكِنْ لِيَعْزِمْ الْمَسْأَلَةَ وَلْيُعَظِّمْ الرَّغْبَةَ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يَتَعَاظَمُهُ شَيْءٌ أَعْطَاهُ
“Jika salah seorang dari kalian berdoa maka janganlah sekali-kali dia berkata, “Ya Allah ampunilah aku jika Engkau kehendaki.” Akan tetapi hendaklah dia memastikan apa yang dia minta dan hendaknya dia memperbesar pengharapannya, karena Allah -Azza wa Jalla- sama sekali tidak pernah menganggap besar sesuatu yang Dia berikan.” (HR. Al-Bukhari no. 6339 dan Muslim no. 2678)

Mode Exam. Mode Project. Mode Kerja. Mode Baitul Muslim.
Walauapapun niat yg kita hajatkan. Yg penting doalah utk peakhiran yg TERBAIK...Husnol Khatimah..

mencintai kalian,
8.35 pm,
Holberry, Sheffield


Blog Widget by LinkWithin